#KONINGSDAG | Koningsdag 2020 = Woningsdag 2020 – Eindhoven de Gekste
#KONINGSDAG | Koningsdag 2020 = Woningsdag 2020

#KONINGSDAG | Koningsdag 2020 = Woningsdag 2020

Geen Kroon, maar Corona. Geen Koningsdag, maar Woningsdag. We verruilen de markten om in een digitaal kleedje en de Oranjekoorts, die gelukkig niet levensbedreigend is, wordt dit jaar in onze eigen woonkamer gevierd.   

Dat Koningsdag officieel is afgelast vanwege het coronavirus wisten we een paar weken geleden al. Deze klap betekent geen feest op 26 en 27 april 2020, zoals we dat in heel het land gewend zijnGeen Koningsspelen, geen vrijmarkten en geen festivals. Maar de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) heeft deze pijn kunnen omzetten in iets creatiefs. Maar wat houdt Woningsdag nou eigenlijk in?  

Koningsdag 2020 staat in het teken van saamhorigheid’. De Koninklijke familie zou eigenlijk te zien zijn in Maastricht, maar ook zij blijven uiteraard noodgedwongen thuis. Het alternatieve programma gaat er als volgt uitzien: de dag wordt gestart met het luiden van de klokken, waarna het Wilhelmus wordt gezongen door het orkest van het Concertgebouw in Amsterdam. Om 16:00 uur heft heel Nederland het glas ter ere van de 53e verjaardag van Willem-Alexander. Zowel deze dag, als alle hoogtepunten uit de afgelopen zes jaar worden uitgezonden door de NOS tijdens de zo geheten Koningsdag-special.   

Normaal gesproken zijn er duizenden vrijwilligers die maanden van te voren bezig zijn met het organiseren van dit landelijk festijn. Echter doet de KBOV een oproep aan iedereen: doe voorzichtig, blijf binnen en kom met veilige alternatieven om Koningsdag thuis te vieren. Hoesé!